Składniki:

6 żółtek

3 białka

4 łyżeczki żelatyny

3 cytryny

1 cukier waniliowy

1 szklanka białego słodkiego wina

150 dag. cukru

1 szklanka śmietanki kremówki

1 łyżeczka cukru pudru

sól

Wykonanie:

Cytryny sparzyć z 2 zetrzeć skórkę z 3 odkroić 4 plasterki. Ze wszystkich wycisnąć sok .Żółtka utrzeć z połową cukru i cukrem waniliowym. Wlać wino, połowę śmietany dodać skórkę cytrynową. Ubijać na parze, aż zacznie gęstnieć. Sok podgrzać wymieszać go z żelatyną i dodać do kremu. Deser wystudzić. Białka ubić na sztywno dodając szczyptę soli i resztę cukru. Połączyć z kremem. Krem przełożyć do pucharków i wstawić na 1 godz. do lodówki .Resztę śmietany ubić z cukrem pudrem. Deser udekorować bitą śmietaną i plastrami cytryny.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *