Składniki:
6 żółtek
3 białka
4 łyżeczki żelatyny
3 cytryny
1 cukier waniliowy
1 szklanka białego słodkiego wina
150 dag. cukru
1 szklanka śmietanki kremówki
1 łyżeczka cukru pudru
sól
Wykonanie:
Cytryny sparzyć z 2 zetrzeć skórkę z 3 odkroić 4 plasterki. Ze wszystkich wycisnąć sok .Żółtka utrzeć z połową cukru i cukrem waniliowym. Wlać wino, połowę śmietany dodać skórkę cytrynową. Ubijać na parze, aż zacznie gęstnieć. Sok podgrzać wymieszać go z żelatyną i dodać do kremu. Deser wystudzić. Białka ubić na sztywno dodając szczyptę soli i resztę cukru. Połączyć z kremem. Krem przełożyć do pucharków i wstawić na 1 godz. do lodówki .Resztę śmietany ubić z cukrem pudrem. Deser udekorować bitą śmietaną i plastrami cytryny.