KNEDLE Z TRUSKAWKAMI

Składniki;

500g. ugotowanych ziemniaków
300g. mąki pszennej
2 jajka
400g. truskawek lub śliwek(najlepiej węgierki)
szczypta soli szczypta cukru

Wykonanie;

Ugotowane ziemniaki odparować, jeśli były gotowane w mundurkach obrać.Przecisnąć przez praskę, doda mąkę, sól, cukier ,jajka.Najlepiej na początku dodać nieco mniej mąki być może nie cała będzie potrzebna(im mniej mąki tym delikatniejsze kluski). Składniki wymieszać i zagnieść jednolite ciasto, uformować wałek.Nożem odcinać niewielkie kawałki ciasta, formować na dłoni placuszki,w środek wkładać truskawki(małe w całości większe przekrojone na połówki) lub śliwki węgierki)przekrojone wydrylowane, posypane cynamonem i cukrem pudrem.Zlepić brzegi jak na pierogi i dłońmi formować kulki.Knedle wkładać partiami do osolonej wrzącej wody i gotować 5 minut.

Podawać z;

gęstą śmietaną 18% z dodatkiem cukru,
orzechową posypką ;
4 łyżki pokruszonych orzechów włoskich
2 łyżki brązowego cukru
4 łyżki masła

Wykonanie;

Na patelni zrumienić rozdrobnione orzechy z dodatkiem brązowego cukru, dodać masło i chwilę razem posmażyć mieszając.

Bułką tartą smażoną na maśle;

Kilka łyżek bułki tartej przyrumienić na suchej patelni ,dodać masło(najlepiej partiami) i w powstałej panierce obtoczyć knedle.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *