Składniki:


1 kg ziemniaków
2 jajka
1 szklanka mąki ziemniaczanej
sól

cukier
3 łyżki masła
3 łyżki bułki tartej
1 kg śliwki bez pestek


Wykonanie:


Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie przeciskamy przez praskę.
Do zimnych ziemniaków dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną,całość dokładnie wyrabiamy.
Z ciasta ziemniaczanego robimy wałek kroimy ,robimy na dłoni placuszek do środka dajemy wydrylowaną sliwkę ,do środka sliwki wsypujemy 1/2 łyżeczki cukru i zamykamy śliwkę i zlepiamy kluseczkę.Gotujemy w dużej ilości osolonej wody.Po wypłynięciu gotujemy gdzieś 3 -4 minuty na bardzo wolnym ogniu.Podajemy polane  masłem i bułką tartą .  

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *