KNYSZE Z SOSEM GRZYBOWYM

Składniki:

Ciasto:

1 kg. ziemniaków

1 jajko

3 łyżki mąki

sól.

Farsz:

3/4 kg. wieprzowiny

1 marchewka

1cebula

1 strąk papryki

Sos:

40 dag. grzybów (leśnych lub pieczarek)

1cebula

2-3 łyżeczki mąki

olej

3/4 szklanki kwaśnej śmietany

Wykonanie:

Farsz:

Pokrojone mięso i warzywa podduś na oleju. Ostudź, zmiel, przypraw do smaku.

Ciasto:

Ziemniaki ugotuj. Zmiel. Zagnieć z jajkiem, mąką i solą. Z ciasta formuj placuszki, ułóż farsz. Sklej, formując wałki. Usmaż ze wszystkich stron na oleju.

Sos:

grzyby i cebulę pokrój, podduś na oleju. Mąkę połącz śmietaną, dodaj do grzybów, przypraw, podduś. Polej knysze.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *