Składniki:
Ciasto:
1 kg. ziemniaków
1 jajko
3 łyżki mąki
sól.
Farsz:
3/4 kg. wieprzowiny
1 marchewka
1cebula
1 strąk papryki
Sos:
40 dag. grzybów (leśnych lub pieczarek)
1cebula
2-3 łyżeczki mąki
olej
3/4 szklanki kwaśnej śmietany
Wykonanie:
Farsz:
Pokrojone mięso i warzywa podduś na oleju. Ostudź, zmiel, przypraw do smaku.
Ciasto:
Ziemniaki ugotuj. Zmiel. Zagnieć z jajkiem, mąką i solą. Z ciasta formuj placuszki, ułóż farsz. Sklej, formując wałki. Usmaż ze wszystkich stron na oleju.
Sos:
grzyby i cebulę pokrój, podduś na oleju. Mąkę połącz śmietaną, dodaj do grzybów, przypraw, podduś. Polej knysze.