Składniki:

 

15 dag. wiórków kokosowych

5 białek

1/2 cytryny

1szklanka miałkiego cukru

1cukier waniliowy

4 łyżki startych biszkoptów

szczypta soli

 

Wykonanie:

 

Wstawić miskę na garnku z delikatnie gotującą się wodą, wlać białka, wsypać odrobinę soli i ubić pianę. Gdy będzie sztywna, porcjami wsypywać cukier, a następnie dodać  sok i skórkę otartą z wcześniej wyszorowanej cytryny. Ubijać, aż piana będzie puszysta i gęsta. Dodać wiórki kokosowe,  starte biszkopty i cukier waniliowy. Bardzo starannie wymieszać. Na natłuszczoną blachę wyciskać szprycą lub z foliowego woreczka małe ciasteczka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 130 C i upiec na jasno złoto, co trwa około  godziny.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *