Składniki:
40 dag pieczonej lub gotowanej piersi kurczaka (bez skóry)
3 plastry ananasa
1 puszka mandarynek
3 łyżki płatków migdałowych
słodka mielona papryka
pieprz
sól
Sos:
1 mały słoik majonezu
3 łyżki keczupu
3 łyżki koniaku
2 łyżki soku z cytryny
Do przybrania:
kilka liści sałaty
1/2 szklanki osączonych owoców z kompotu (Np. czereśni bez pestek)
natka pietruszki
Wykonanie:
Kurczaka i plastry ananasa pokroić w niedużą kostkę, dodać przepołowione cząstki mandarynek i migdały, wymieszać, przyprawić do smaku i odstawić w chłodne miejsce. Do majonezu wlewać powoli koniak, keczup, sok z cytryny i mieszać, aż składniki dokładnie się połączą. Rozłożyć sałatkę do małych szklanych miseczek wyłożonych liśćmi sałaty, polać sosem i udekorować owocami oraz listkami pietruszki. Podawać z pieczywem.