Składniki:

 

40 dag pieczonej lub gotowanej piersi kurczaka (bez skóry)

3 plastry ananasa

1 puszka mandarynek

3 łyżki płatków migdałowych

słodka mielona papryka

pieprz

sól

 

Sos:

1 mały słoik majonezu

3 łyżki keczupu

3 łyżki koniaku

2 łyżki  soku z cytryny

Do przybrania:

kilka liści sałaty

1/2 szklanki osączonych owoców z kompotu (Np. czereśni bez pestek)

natka pietruszki

 

Wykonanie:

 

Kurczaka i plastry ananasa pokroić w niedużą kostkę, dodać przepołowione cząstki mandarynek i migdały, wymieszać, przyprawić do smaku i odstawić w chłodne miejsce. Do majonezu wlewać powoli koniak, keczup, sok z cytryny i mieszać, aż składniki dokładnie się połączą. Rozłożyć sałatkę do małych szklanych miseczek wyłożonych liśćmi sałaty, polać sosem i udekorować owocami oraz listkami pietruszki. Podawać z pieczywem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *