Składniki:

 

33 dag. mąki tortowej

3 jajka

3 łyżki cukru

125 ml. mleka

2 i 1/2 dag. drożdży

1/2łyżeczki soli

100 ml. oleju

Kruszonka:

25 dag. mąki

15 dag. masła

10 dag. cukru pudru

cukier waniliowy

Ponadto:

słoik śliwek z kompotu

słoik wiśni drylowanych z kompotu

 

Wykonanie:

 

Mleko lekko podgrzej, dodaj pokruszone drożdże, oprósz cukrem. Przykryj, odstaw do wyrośnięcia. Jajka utrzyj z resztą cukru. Dodaj rozczyn drożdżowy, mąkę, sól i olej, dokładnie wyrób. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Kruszonka:

Składniki połącz, zagnieć. Śliwki i wiśnie osącz z kompotu. Ciasto wyłóż na blachę. Przykryj owocami, zetrzyj na tarce kruszonkę. Piecz godzinę w temp. 180 C.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *