Składniki:
33 dag. mąki tortowej
3 jajka
3 łyżki cukru
125 ml. mleka
2 i 1/2 dag. drożdży
1/2łyżeczki soli
100 ml. oleju
Kruszonka:
25 dag. mąki
15 dag. masła
10 dag. cukru pudru
cukier waniliowy
Ponadto:
słoik śliwek z kompotu
słoik wiśni drylowanych z kompotu
Wykonanie:
Mleko lekko podgrzej, dodaj pokruszone drożdże, oprósz cukrem. Przykryj, odstaw do wyrośnięcia. Jajka utrzyj z resztą cukru. Dodaj rozczyn drożdżowy, mąkę, sól i olej, dokładnie wyrób. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kruszonka:
Składniki połącz, zagnieć. Śliwki i wiśnie osącz z kompotu. Ciasto wyłóż na blachę. Przykryj owocami, zetrzyj na tarce kruszonkę. Piecz godzinę w temp. 180 C.