Składniki:
35 dkg .cukru pudru
1 cukier waniliowy
10 dkg. masła lub margaryny
szczypta soli
2 jajka
20 dkg. mąki
1 budyń waniliowy na 1/2 litra mleka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3-4 łyżki soku z cytryny
perełki cukrowe i wiórki czekoladowe do dekoracji
Wykonanie:
Masło utrzeć z 10 dkg. cukrem pudrem i cukrem waniliowym i szczyptą soli .do masy wbijać kolejno jajka dodać mleko dalej ucierając wsypywać mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia. Wymieszać na jednolite ciasto. 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia umieścić na nich25 małych porcji ciasta zachowując odstępy. piec 10 minut 200 stopni.
Lukier:
Pozostały cukier puder utrzeć na gładko z sokiem cytrynowym. Płaską stronę ciastek posmaruj warstwą lukru i posyp wiórkami lub perełkami podawać po zastygnięciu lukru.