Składniki:

35 dkg .cukru pudru

1 cukier waniliowy

10 dkg. masła lub margaryny

szczypta soli

2 jajka

20 dkg. mąki

1 budyń waniliowy na 1/2 litra mleka

3 łyżeczki proszku do pieczenia

3-4 łyżki soku z cytryny

perełki cukrowe i wiórki czekoladowe do dekoracji

 Wykonanie:

Masło utrzeć z 10 dkg. cukrem pudrem i cukrem waniliowym i szczyptą soli .do masy  wbijać kolejno jajka  dodać mleko dalej ucierając wsypywać mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia. Wymieszać na jednolite ciasto. 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia umieścić na nich25 małych porcji ciasta zachowując odstępy. piec 10 minut 200 stopni.

Lukier:

Pozostały cukier puder utrzeć na gładko z sokiem cytrynowym. Płaską stronę ciastek posmaruj warstwą lukru i posyp wiórkami lub perełkami podawać po zastygnięciu lukru.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *