Składniki: na 2 słoiki poj. 750 ml.
2 duże cukinie
3 duże czerwone papryki
250 g. szalotek
4 łyżeczki soli
1 łyżeczka suszonego koperku
8 listków laurowych
2 łyżeczki ziela angielskiego
6 łyżek gorczycy
6 łyżek ziaren czarnego pieprzu
340 ml. octu winnego
260 g. cukru
Wykonanie:
Cukinie oczyścić, umyć i osuszyć, pokroić w plastry grubości 0,5 cm. Papryki umyć, odciąć nasady wraz z szypułkami, ze środka usunąć pestki i białe włókna. Strąki opłukać i osuszyć, pokroić w pierścionki. Szalotki obrać i przekroić na pół. Warzywa osobno blanszować w wodzie (po 2 minuty). Odcedzić i na przemian ułożyć w przygotowanych słoikach 200 ml. wody zagotować z solą, przyprawami, octem i cukrem. Potem gotować na małym ogniu około 5 minut. Gorącą marynatą zalać warzywa. Wystudzić, zamknąć słoiki.