KOLOROWE WARZYWA W MARYNACIE

Składniki: na 2 słoiki poj. 750 ml.

 

2 duże cukinie

3 duże czerwone papryki

250 g. szalotek

4 łyżeczki soli

1 łyżeczka suszonego koperku

8 listków laurowych

2 łyżeczki ziela angielskiego

6 łyżek gorczycy

 6 łyżek ziaren czarnego pieprzu

340 ml. octu winnego

260 g. cukru

 

Wykonanie:

 

Cukinie oczyścić, umyć i osuszyć, pokroić w plastry grubości 0,5 cm. Papryki umyć, odciąć nasady wraz z szypułkami, ze środka usunąć pestki i białe włókna. Strąki opłukać i osuszyć, pokroić w pierścionki. Szalotki obrać i przekroić na pół. Warzywa osobno blanszować w wodzie (po 2 minuty). Odcedzić i na przemian ułożyć w przygotowanych słoikach 200 ml. wody zagotować z solą, przyprawami, octem i cukrem. Potem gotować na małym ogniu około 5 minut. Gorącą marynatą zalać warzywa. Wystudzić, zamknąć słoiki.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *