KOPERTY Z SZYNKĄ I BROKUŁEM

Składniki:

 

120 g. brokułu

150 g. szynki

40 g. sera z niebieską pleśnią lazur

1 mniejsza cebula

1 łyżka oleju

2 łyżki śmietany kremówki

pieprz

200g. ciasta francuskiego

1 jajko

sól

Wykonanie:

Brokuły podzielić na różyczki, krótko sparzyć osolonym wrzątkiem. Przełożyć na sito, przelać zimną wodą i odcedzić. Szynkę i ser pleśniowy lazur pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać drobno posiekać, zeszklić na oleju. Do cebuli dodać szynkę, wlać śmietanę i mieszać aż śmietana zgęstnieje. Potem dołożyć różyczki brokułu, wymieszać doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Zdjąć z ognia.Ciasto francuskie rozwałkować na placek o grubości 3mm.i pokroić na 4 kwadraty. Na Środku każdego położyć farsz, dodając ser pleśniowy. Kwadraty złożyć w kopertę dobrze dociskając rogi. Pakieciki posmarować rozkłóconym jajkiem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 C. Piec na złoty kolor.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *