Składniki:
120 g. brokułu
150 g. szynki
40 g. sera z niebieską pleśnią lazur
1 mniejsza cebula
1 łyżka oleju
2 łyżki śmietany kremówki
pieprz
200g. ciasta francuskiego
1 jajko
sól
Wykonanie:
Brokuły podzielić na różyczki, krótko sparzyć osolonym wrzątkiem. Przełożyć na sito, przelać zimną wodą i odcedzić. Szynkę i ser pleśniowy lazur pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać drobno posiekać, zeszklić na oleju. Do cebuli dodać szynkę, wlać śmietanę i mieszać aż śmietana zgęstnieje. Potem dołożyć różyczki brokułu, wymieszać doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Zdjąć z ognia.Ciasto francuskie rozwałkować na placek o grubości 3mm.i pokroić na 4 kwadraty. Na Środku każdego położyć farsz, dodając ser pleśniowy. Kwadraty złożyć w kopertę dobrze dociskając rogi. Pakieciki posmarować rozkłóconym jajkiem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 C. Piec na złoty kolor.