Składniki:

80 dag. ziemniaków
25 dag. twarogu półtłustego
1i 1/2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól

Wykonanie;

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić i razem z twarogiem przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Dodać jajko, sól, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Całość dokładnie zagnieść. Jeśli ciasto będzie się kleić do rąk dosypać mąki. Odcinać po kawałku ciasta i na blacie oprószonym mąką pszenną i ziemniaczaną uformować wałek. Wałek ten kroić na skos na kawałki około 2 cm. Zagotować wodę, wrzucać kopytka i gotować od wypłynięcia 1 minutę. Wyjąć łyżką cedzakową i polać zrumienioną bułką tartą na maśle

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *