Składniki:
1/2 kg .mielonego mięsa z indyka
1 duża cebula
2 średnie marchewki
30 dkg. Pieczarek
1/2 puszki zielonego groszku
3-4 łyżki kukurydzy konserwowej
2 ząbki czosnku
2 jajka
1 kajzerka namoczona w mleku
bułka tarta
sól
pieprz
Wykonanie:
Cebulę pokroić w kostkę i lekko zeszklić, dodać startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i lekko podsmażyć, po chwili dodać starte na tarce o grubych oczkach pieczarki, przesmażyć jeszcze dwie minuty, odsączyć. Mięso dać do miski, dodać przestygnięte warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek, groszek, kukurydzę, jajka, odciśniętą kajzerkę i przyprawy. Jeśli masa jest za rzadka, dosypać bułkę tartą. Formować nieduże podłużne kotleciki, obtaczać w tartej bułce i smażyć na oleju. Z masy można też zrobić pulpety, gotować przez chwilę w osolonej wodzie, a następnie udusić w sosie pomidorowym.