KOTLECIKI MIELONE Z INDYKA

Składniki:

1/2 kg .mielonego mięsa z indyka

1 duża cebula

2 średnie marchewki

30 dkg. Pieczarek

1/2 puszki zielonego groszku

3-4 łyżki kukurydzy konserwowej

2 ząbki czosnku

2 jajka

1 kajzerka namoczona w mleku

bułka tarta

sól

pieprz

 

Wykonanie:

 

Cebulę pokroić w kostkę i lekko zeszklić, dodać startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i lekko podsmażyć, po chwili dodać starte na tarce o grubych oczkach pieczarki, przesmażyć jeszcze dwie minuty, odsączyć. Mięso dać do miski, dodać przestygnięte warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek, groszek, kukurydzę, jajka, odciśniętą kajzerkę i przyprawy. Jeśli masa jest za rzadka, dosypać bułkę tartą. Formować nieduże podłużne kotleciki, obtaczać w tartej bułce i smażyć na oleju. Z masy można też zrobić pulpety, gotować przez chwilę w osolonej wodzie, a następnie udusić w sosie pomidorowym.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *