Składniki:
50 dag schabu
2 łyżki sosu sojowego
1 cm świeżego imbiru
1/2cytryny
4 łyżki mąki kukurydzianej
1 jajko
1-2 łyżki mleka
4 łyżki sezamu
3/4 szklanki tartej bułki
olej do smażenia
sól
Wykonanie:
Schab opłukać, osuszyć. Pokroić w plastry grubości ok. 1 cm, delikatnie rozbić kuchennym młotkiem. Każdy plaster przekroić na pół, oprószyć je solą i pieprzem. Sos sojowy wymieszać z posiekanym imbirem i sokiem z cytryny. Marynatą polać kawałki mięsa, wymieszać, odstawić na pół godziny w chłodne miejsce. Na jeden talerzyk wysypać mąkę, na drugi jajko rozmieszane z mlekiem, a na trzeci tartą bułkę wymieszaną z sezamem. Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju. Kotleciki osaczyć z marynaty panierować najpierw mące, w jajku a na końcu w tartej bułce z sezamem. Kłaść na średnio rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron na złoty kolor.Podawaćz makaronem ryżowym lub sojowym albo z ryżem oraz z sałatką z pomidorów i kiełków.