KOTLECIKI W SEZAMIE

Składniki:

 50 dag schabu

 2 łyżki sosu sojowego

1  cm świeżego imbiru

1/2cytryny

4 łyżki mąki kukurydzianej

1 jajko

1-2 łyżki mleka

4 łyżki sezamu

3/4 szklanki tartej bułki

 olej do smażenia

 sól

Wykonanie:

Schab opłukać, osuszyć. Pokroić w plastry grubości ok. 1  cm, delikatnie rozbić kuchennym młotkiem. Każdy plaster przekroić na pół, oprószyć je solą i pieprzem. Sos sojowy wymieszać z posiekanym imbirem i sokiem z cytryny. Marynatą polać kawałki mięsa, wymieszać, odstawić na pół godziny w chłodne miejsce. Na jeden talerzyk wysypać mąkę, na drugi jajko rozmieszane z mlekiem, a na trzeci tartą bułkę wymieszaną z sezamem. Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju. Kotleciki osaczyć z  marynaty panierować najpierw  mące, w jajku a na końcu w tartej bułce z sezamem. Kłaść na  średnio rozgrzany tłuszcz i smażyć  z obu stron na złoty kolor.Podawaćz makaronem ryżowym lub sojowym albo z ryżem oraz z sałatką z pomidorów  i kiełków.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *