Składniki :
25 dag. czerwonej soczewicy
10 dag. tłustego twarogu
1 cebula
1 jajko
1 ząbek czosnku
1 czerwona papryka
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki masła
sól
pieprz
ostra papryka w proszku
Wykonanie:
Cebulę obieramy siekamy. Czosnek obieramy przeciskamy przez praskę. Paprykę oczyszczamy z nasion, kroimy w kostkę. Masło rozgrzać zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać paprykę, chwilę smażyć. Wsypać soczewicę, przemieszać. Wlać 2 niepełne szklanki wody, doprawić solą, pieprzem i papryką. Gotować, mieszając, aż soczewica wchłonie wodę. Lekko przestudzić, wbić jajko. Z masy formować kotleciki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na małym ogniu na złoty kolor.