KOTLECIKI Z SOCZEWICY

Składniki :

25 dag. czerwonej soczewicy

10 dag. tłustego twarogu

1 cebula

1 jajko

1 ząbek czosnku

1 czerwona papryka

2 łyżki bułki tartej

2 łyżki masła

sól

pieprz

ostra papryka w proszku

Wykonanie:

 

Cebulę obrać, posiekać. Czosnek obrać, zmiażdżyć. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w kosteczkę. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać paprykę, chwilę smażyć. Wsypać soczewicę, przemieszać. Wlać 2 niepełne szklanki wody, doprawić solą, pieprzem i papryką. Gotować, mieszając, aż soczewica wchłonie wodę. Lekko przestudzić, wbić jajko. Z masy formować kotleciki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na małym ogniu na złoty kolor.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *