KOTLECIKI ZIEMNIACZANE Z MIĘSEM

Składniki:


1kg ziemniaków
1szklanka mąki ziemniaczanej
2 jajka


Farsz:


40 dag. gotowanej wieprzowiny
2 jajka
2 cebule
sól

pieprz

1 łyżka masła

olej


Wykonanie:


Ugotować ziemniaki w mundurkach. Wystudzić obrać i zemleć lub zetrzeć dokładnie na drobnej tarce. Wbić jajka, dodać mąkę i wyrobić, na gładkie ciasto.

Farsz:


Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać. Cebulę pokroić w kosteczkę i usmażyć na maśle. Mięso zemleć z jajkami i cebulą, przyprawić solą ,pieprzem. Z ciasta ziemniaczanego uformować wałek, pokroić na krążki ,każdy krążek lekko rozpłaszczyć w dłoniach, na środku kłaść łyżkę farszu i dokładnie zmielić ,formując kotleciki ,które smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.



Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *