Składniki:
1kg ziemniaków
1szklanka mąki ziemniaczanej
2 jajka
Farsz:
40 dag. gotowanej wieprzowiny
2 jajka
2 cebule
sól
pieprz
1 łyżka masła
olej
Wykonanie:
Ugotować ziemniaki w mundurkach. Wystudzić obrać i zemleć lub zetrzeć dokładnie na drobnej tarce. Wbić jajka, dodać mąkę i wyrobić, na gładkie ciasto.
Farsz:
Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać. Cebulę pokroić w kosteczkę i usmażyć na maśle. Mięso zemleć z jajkami i cebulą, przyprawić solą ,pieprzem. Z ciasta ziemniaczanego uformować wałek, pokroić na krążki ,każdy krążek lekko rozpłaszczyć w dłoniach, na środku kłaść łyżkę farszu i dokładnie zmielić ,formując kotleciki ,które smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.