KOTLET PO BAŁKAŃSKU

Składniki;

20 dag.pestek dyni
10 dag. sera feta
12 łyżek oleju
80 dag.kotletów wieprzowych
sól
pieprz
1 łyżka mąki tortowej
zioła do dekoracji

Wykonanie;

Ser feta odsączyć z zalewy,pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do blendera. Dodać pestki dyni i 10 łyżek oleju (najlepiej słonecznikowego). Zmiksować na dość gładką pastę, ale kawałki pestek dyni mogą być wyczuwalne. Kotlety oczyścić, lekko rozbić
przez dwa kawałki folii spożywczej.Poprószyć solą i pieprzem. Rozgrzać na patelni resztę oleju. Kłaść kotlety i smażyć je z obu stron na złocisty kolor. Zdjąć z patelni. Resztę sosu wysmażyć, oprószyć mąką, szybko podsmażyć i podlać małą ilością wody. Wymieszać, gotować 10 minut. Kotlety włożyć z powrotem do sosu na patelni i szybko je podgrzać. Przełożyć na talerze,
obok nałożyć porcję dyniowego pesto. Udekorować świeżymi ziołami (trybula, tymianek, natka).

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *