Składniki:

6 jajek

bułka tarta

szczypiorek

sól

pieprz

olej do smażenia

Wykonanie:

5 jajek ugotować na twardo w lekko osolonej wodzie. Ostudzone i obrane jajka ugnieść widelcem i przełożyć do miski. Drobno posiekać szczypiorek i dodać go do miski z jajkami . Wbić 1 surowe jajko, dodać 2-3 łyżki bułki tartej, choć jej ilość zależy od konsystencji masy, przyprawić solą i pieprzem i wyrobiać na jednolitą masę. Kotleciki muszą być dobrze przyprawione inaczej będą mdłe. Następnie formować płaskie, owalne kotlety jajeczne i obtaczać je w bułce tartej smażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony, następnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *