Składniki:
1 kalafior
1 łyżka cukru
13 jajek
1 duży pęczek szczypiorku
4 łyżki bułki tartej
1 łyżka przyprawy do mielonego
1 łyżka czosnku granulowanego
sól do smaku
pieprz do smaku
bułka tarta do obtoczenia kotletów
olej do smażenia
Wykonanie:
Kalafior ugotować al dente w osolonej i osłodzonej wodzie Ostudzony kalafior drobno pokroić. 10 jajek ugotować w osolonej wodzie przez 10 minut i odcedzić. Zalać zimną wodą i obrać ze skorupek. Obrane jajka pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i posiekać. Do miski włożyć posiekany kalafior,jajka,szczypiorek,bułkę tartą,przyprawę do mielonego,czosnek,sól i pieprz. Masę jajeczno- kalafiorową dokładnie wymieszać. Z masy formować kotlety i obtaczać w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety z obu stron na rumiano. Po usmażeniu kłaść kotlety na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym,żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.