KOTLETY JAJECZNO KALAFIOROWE

Składniki:

1 kalafior

1 łyżka cukru

13 jajek

1 duży pęczek szczypiorku

4 łyżki bułki tartej

1 łyżka przyprawy do mielonego

1 łyżka czosnku granulowanego

sól do smaku

pieprz do smaku

bułka tarta do obtoczenia kotletów

olej do smażenia

Wykonanie:

Kalafior ugotować al dente w osolonej i osłodzonej wodzie Ostudzony kalafior drobno pokroić. 10 jajek ugotować w osolonej wodzie przez 10 minut i odcedzić. Zalać zimną wodą i obrać ze skorupek. Obrane jajka pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i posiekać. Do miski włożyć posiekany kalafior,jajka,szczypiorek,bułkę tartą,przyprawę do mielonego,czosnek,sól i pieprz. Masę jajeczno- kalafiorową dokładnie wymieszać. Z masy formować kotlety i obtaczać w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety z obu stron na rumiano. Po usmażeniu kłaść kotlety na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym,żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *