Składniki:

400 g chudego mielonego mięsa
400 g pieczarek
400 g pora
300 g sera topionego z ziołami lub śmietankowego
2 kostki rosołowe
2 litry wody
1 łyżeczka oregano
gałka muszkatołowa
sól
pieprz

Wykonanie:

Mięso wymieszać z oregano, doprawić solą i pieprzem, po czym formować wilgotnymi dłońmi malutkie pulpeciki. Pieczarki oraz por pokroić w pół plasterki podsmażyć na patelni Zagotować wodę z kostkami rosołowymi, wrzucić mięsne pulpeciki pieczarki, podgotować całość około 10 minut po czym wrzucić pokrojony por. Gdy wszystko będzie miękkie, odlać 1 chochelkę rosołu, wrzucić sery topione, lekko zmiksować, po czym całość wlać z powrotem do zupy. Doprawić świeżo startą gałką
muszkatołową, oraz solą i pieprzem, gotować na małym ogniu aż ser będzie całkowicie rozpuszczony. Można dodać 1/2 szklanki słodkiej śmietany Podawać z ugotowanym makaronem lub grzankami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *