Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
1 duża cebula
1/3 opakowania sera feta
12 pomidorków koktajlowych
1 jajko
1 czerstwa bułka
mleko
sól
pieprz
suszony tymianek i majeranek
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
bułka tarta do panierki
Wykonanie:
Czerstwą bułkę namoczyć w mleku. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Mięso mielone przełożyć do miski .Odciśnięta bułkę , oraz cebulę dodać do mięsa, wbić jajko, dodać przeciśnięty czosnek, doprawić solą i pieprzem. Dodać tymianek i majeranek , całość dobrze wymieszać .Odstawić na 20 minut by mięso przeszło aromatem. Pomidorki przekroić na połowę i wybrać miąższ łyżeczką. W miejsce miąższu wcisnąć kawałki sera feta. Z gotowej masy mięsnej formujemy kulki, spłaszczamy w zwilżonych dłoniach, nałożyć na każdą kulkę faszerowany pomidorek i uformować kotlety zamykając w środku pomidorki. Kotlety obtoczyć w bułce tartej, smażyć na oleju do zrumienienia. Do dekoracji przed podaniem można przeciąć kotlety.