Składniki:

1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego

1 duża cebula

1/3 opakowania sera feta

12 pomidorków koktajlowych

1 jajko

1 czerstwa bułka

mleko

sól

pieprz

suszony tymianek i majeranek

2 ząbki czosnku

olej do smażenia

bułka tarta do panierki

Wykonanie:

Czerstwą bułkę namoczyć w mleku. Cebulę pokroić w drobną kostkę.  Mięso mielone przełożyć do miski .Odciśnięta bułkę , oraz cebulę dodać do mięsa, wbić jajko, dodać przeciśnięty czosnek, doprawić solą i pieprzem. Dodać tymianek i majeranek , całość dobrze wymieszać .Odstawić na 20 minut by mięso przeszło aromatem. Pomidorki przekroić na połowę i  wybrać miąższ łyżeczką. W miejsce miąższu wcisnąć kawałki sera feta. Z gotowej masy mięsnej formujemy kulki, spłaszczamy w zwilżonych dłoniach,  nałożyć  na każdą kulkę faszerowany pomidorek i uformować kotlety  zamykając w środku pomidorki. Kotlety obtoczyć w bułce tartej, smażyć na oleju do zrumienienia. Do dekoracji przed podaniem można przeciąć kotlety.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *