Składniki:
600g. łososia
200g. filetów ryby np; halibuta, soli lub dorsza
1 czerstwa bułka + mleko do namoczenia
4 kawałki suszonych pomidorów z zalewy + 1 łyżka zalewy oliwnej
1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku
Panierka:
mąka
jajko
bułka tarta
Do smażenia:
olej + masło
Surówka z młodej kapusty
Składniki:
1/2 główki młodej zielonej kapusty
1 marchewka
1/2 cebuli
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
Wykonanie:
Z łososia odciąć skórkę,umyć go i osuszyć, sprawdzić czy nie ma ości.Pokroić na kilka mniejszych kawałków. To samo zrobić z filetami i z białej ryby. Bułkę namoczyć w mleku , aż całkowicie zmięknie, odcisnąć. Zmiksować suszone pomidory, natkę pietruszki i namoczoną bułkę na pastw ,dodać do ryby i miksować jeszcze chwilę, na mniejszych obrotach, na drobne cząsteczki. Masę doprawić do smaku sola i pieprzem. Uformować 6 kotletów, obtoczyć je w mące , następnie w roztrzepanym jajku, i w bułce tartej. Rozgrzać na dużej patelni 1 łyżkę masła i 2 łyżki oliwy. Gdy patelnia będzie już nagrzana, ustawić umiarkowany ogień, włożyć kotlety i smażyć je przez około 4 minuty z każdej strony na złoty kolor, uważając aby ogień nie był zbyt wysoki i kotlety nie zrumieniły się zbyt szybko.
Surówka z młodej kapusty
Wykonanie:
Kapustę opłukać, osuszyć i cienko poszatkować.marchew obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę drobno posiekać. Wymieszać wszystkie warzywa w dużej misce, dodać posiekaną natkę i szczypiorek.