Składniki:
4 kotlety wieprzowe
1 łyżeczka przyprawy do grilla
3 łyżki oleju
1 duże jabłko
sól
30 ml. calvadosu (wytrawny winiak jabłkowy)
4 łyżki powideł śliwkowych
60 g. tartego sera cheddar
Wykonanie:
Kotlety oczyścić, naciąć kilkakrotnie po obu stronach (aby nie zwijały się podczas smażenia) i lekko je rozbić. Posypać przyprawą do grilla (ewentualnie posolić). Na rozgrzanym oleju w brytfannie smażyć kotlety z obu stron około2 minut. Z jabłka wykroić gniazdo nasienne, pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm. i szybko (by nie ściemniały) poddusić na patelni w calvadosie. Na każdym usmażonym kotlecie położyć po jednym plasterku jabłka. Do środków nałożyć po łyżce powideł. Posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. Zapiekać około 10 minut, podlewając wytwarzającym się sosem. Kotlety podawać z frytkami i skropioną oliwą roszponką.