Składniki:
30 dag. surowego mięsa z łososia norweskiego
1 duża cebula
1 łodyga selera naciowego
2 jajka
1 łyżka drobno posiekanego koperku
2 łyżki mąki
sól
pieprz
zielona pietruszka
3 ząbki czosnku przeciśniętego
olej do smażenia
Wykonanie:
Filet z łososia umyć osuszyć ręcznikiem papierowym ,następnie bardzo drobniutko pokroić ,seler ,cebulę ,czosnek pietruszkę pokrojoną drobniutko i jajko dodać do łososia wymieszać doprawić solą pieprzem i dodać mąkę. Tak przygotowanego łososia smażyć ,formować łyżką okrągłe kotleciki .Podawać z sosem .
SOS DO ŁOSOSIA CYTRYNOWO -MIODOWY
Składniki:
1 łyżka musztardy Dijon
15 łyżek oliwy
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka miodu
3 listki świeżej mięty
sól
biały pieprz
cukier
Wykonanie:
Utrzeć wszystkie składniki dodając oliwę stopniowo. Na końcu dodać posiekaną miętę.