Składniki:

 

2 szklanki mleka

4 jajka

kawałek wanilii lub cukier waniliowy

4 łyżki cukru

30 dag. truskawek

4 białka

15 dag. cukru

 

Wykonanie:

 

Zagotować mleko z wanilią lub cukrem waniliowym. W rondlu utrzeć żółtka z cukrem i, ciągle mieszając, powoli wlewać do nich wrzące mleko, po czym postawić rondel na małym ogniu (nie wolno zagotować!) i mieszać. Gdy krem zgęstnieje, zestawić rondel z ognia. Kilka truskawek odłożyć, a pozostałe rozłożyć do szklanych pucharków, zalać kremem, pozostawić do ostygnięcia. Tuż przed podaniem ubić sztywną pianę  z białek i, ciągle ubijając, dodawać do niej po trochu cukier. Pianę wyłożyć  na krem i całość udekorować  resztą truskawek.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *