Składniki:
25 dag. owoców (Np. jagody, maliny, wiśnie, śliwki, truskawki lub mieszanka)
2 szklanki mleka
1/2 szklanki kremówki
2 żółtka
aromat waniliowy
4 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru pudru
2 pełne łyżeczki żelatyny
1 jasna galaretka owocowa
Wykonanie:
Przyrządzić galaretkę według przepisu na opakowaniu, dosłodzić niepełną łyżką cukru odstawić do wystygnięcia. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem i, nadal ucierając, powoli wlewać gorące mleko. Mieszając, podgrzewać na malutkim ogniu, aż masa zgęstnieje, po czym zdjąć ją z ognia, dodać aromat waniliowy i starannie wymieszać. Żelatynę rozpuścić w małej ilości zimnej wody, a gdy napęcznieje, podgrzać, mieszając, by się rozpuściła, i połączyć z masą żółtkową. Przelać krem do pucharków lub szklanej salaterki i wstawić do lodówki. Na wystudzonym kremie ułożyć mrożone owoce (kilka sztuk zostawić do dekoracji), zalać przestudzoną galaretką i odstawić, by galaretka stężała. Przed podaniem udekorować śmietaną ubitą z cukrem pudrem i odłożonymi (rozmrożonymi!) owocami.