KREMOWA ZUPA PIECZARKOWA

Składniki:

 

3 szklanki pieczarek pokrojonych w plasterki

1mała posiekana cebula

1 mały roztarty ząbek czosnku

 3 łyżki masła

1 szklanka rosołu z proszku lub kostki

 posiekana natka pietruszki lub koperku

 

Wykonanie:

 

Cebulę, pieczarki i czosnek wymieszać w głębokim 3-litrowym naczyniu, dodać masła, przykryć pokrywą lub przezroczystą folią, pozostawiając małą szparę,

i gotować 4 minuty dwukrotnie mieszając. Mąkę rozprowadzić szklanką mleka, wlać do pieczarek, dodać pozostałe składniki oprócz zieleniny i śmietany, gotować przy 15 min, 2-3 razy mieszając. Śmietanę rozprowadzić szklanką gorącej zupy, wlać do zupy  zamieszać i gotować około 2 minut. Przed podaniem zupę posypać zieleniną.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *