Składniki;
30 dag. mąki pszennej
25 dag. margaryny
2 żółtka
4 łyżki zimnej wody
Wykonanie:
Wszystkie składniki połączyć zarobić ciasto podzielić na dwie części wstawić do lodówki na 1 godzinę.Upiec 2 placki w tej samej blaszce posmarowanej i posypanej bułka tartą w 180C. około 20 minut.
Masa:
1/2 litra mleka
2 cukry waniliowe
2 łyżki mąki zwykłej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 całe jajka
1/2 szklanki cukru
Dodatkowo:
20 dag.masła
Wykonanie:
Jajka z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć dodać obydwie mąki i część mleka resztę mleka zagotować wlać rozmieszaną masę na gotujące mleko na końcu dodać masło wymieszać i przekładać placki gorącym budyniem.Wierzch posypać cukrem pudrem.