Składniki:

 

2 opakowania francuskiego ciasta po 400g.

Krem:

1 litr mleka

4 budynie waniliowe

200 g. drobnego cukru

500 g. masła

50 ml. rumu

200 g. winnej marmolady  (porzeczkowa, wiśniowa)

200 g. cukru pudru

50 ml. soku z cytryny

30 ml. rumu

 

Wykonanie:

 

W około 1/3 mleka wymieszać proszek budyniowy i cukier. Resztę mleka zagotować. Dodać rozmieszany budyń, chwilę pogotować. Zdjąć krem z ognia i, mieszając, wystudzić obie porcje ciasta francuskiego rozwałkować na placki wielkości blachy Przenieść je do blach wyłożonych papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 C. Piec do przyrumienienia. Wystudzony krem zmiksować, stopniowo dodając miękkie masło. Doprawić rumem i rozsmarować na jednym z upieczonych placków, Przykryć drugim plackiem posmarować marmoladą. Z cukru pudru, soku z cytryn rumu utrzeć lukier. Ciasto polukrować i odstawić do stężenia. Pokroić na porcje.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *