Składniki:
2 opakowania francuskiego ciasta po 400g.
Krem:
1 litr mleka
4 budynie waniliowe
200 g. drobnego cukru
500 g. masła
50 ml. rumu
200 g. winnej marmolady (porzeczkowa, wiśniowa)
200 g. cukru pudru
50 ml. soku z cytryny
30 ml. rumu
Wykonanie:
W około 1/3 mleka wymieszać proszek budyniowy i cukier. Resztę mleka zagotować. Dodać rozmieszany budyń, chwilę pogotować. Zdjąć krem z ognia i, mieszając, wystudzić obie porcje ciasta francuskiego rozwałkować na placki wielkości blachy Przenieść je do blach wyłożonych papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 C. Piec do przyrumienienia. Wystudzony krem zmiksować, stopniowo dodając miękkie masło. Doprawić rumem i rozsmarować na jednym z upieczonych placków, Przykryć drugim plackiem posmarować marmoladą. Z cukru pudru, soku z cytryn rumu utrzeć lukier. Ciasto polukrować i odstawić do stężenia. Pokroić na porcje.