Składniki;
20ml. oliwy z oliwek
500g. surowych krewetek
sól do smaku
6 ząbków czosnku drobno roztartych
1/4 łyżeczki posiekanej czerwonej papryczki chilli
45 ml. soku z cytryny
15 ml.zalewy z kaparów
8 g. zimnego masła
20g. posiekanych liści pietruszki lub kolendry
20g. zimnego masła
woda
Wykonanie;
Przygotować krewetki.Oliwę dobrze rozgrzać na patelni z grubym dnem na dużym ogniu, aż zacznie dymić.Ułożyć jedną warstwę krewetek na patelni.Smażyć około 1 minuty bez mieszania.Doprawić solą, mieszać około 1 minuty, aż się zaróżowieją.Dodać czosnek i paprykę w płatkach, wymieszać, smażyć kolejną minutę.Połączyć z sokiem cytryny,zalewą z kaparów, łyżeczką masła( 8g.)i połową pietruszki.Smażyć około 1 minuty,za masło się roztopi, a następnie zmniejszyć ogień do minimum i dodać resztę zimnego masła.Mieszać aż tłuszcz się roztopi tworząc gesty sos(około2-3 minuty)za pomocą łyżki cedzakowej przełożyć krewetki do miski.Sos gotować jeszcze 2 minuty-jeżeli jest za gęsty dodać łyżeczkę wody.Przyprawić solą.Krewetki polać sosem z patelni,posypać pozostała pietruszką.