FLAKI PO WARSZAWSKU

Składniki:

1,5 kg flaków wołowych, oparzonych i oczyszczonych
2 l rosołu lub wody
2 marchewki
2 pietruszki
1/2pół selera
2 pory
70 g. masła
2 łyżki mąki
1 cebula
1/4 łyżeczki: zmielonego imbiru
1/4 gałki
1/4 mielonego pieprzu
1/4 kolendry
1/4 gorczycy
1/4 kminku
ziele angielskie
liść laurowy

Wykonanie:

Najlepiej zacząć przygotowywanie flaków poprzedniego dnia. Szorujemy je, czyścimy, dokładnie myjemy i zalewamy wrzątkiem, gotujemy około kwadransa. Odcedzamy. Ponownie zalewamy wrzątkiem, ale teraz już używamy do tego przygotowanego wcześniej rosołu. Gotujemy na małym ogniu przynajmniej 4 godziny. W razie ubywania rosołu, uzupełniamy go wrzątkiem. Flaczki muszą być miękkie. Po ugotowaniu, flaki cieniutko kroimy na paseczki i wrzucamy z powrotem do rosołu. W rondelku, w małej ilości wody gotujemy umyte, obrane i pokrojone w słupki jarzyny z dodatkiem łyżki masła: seler, por, marchewkę i pietruszkę. Gdy są miękkie dodajemy je do flaczków. Cebulę obieramy, kroimy w kotkę i dusimy na maśle, dodajemy później mąkę i robimy zasmażkę, rozprowadzając ja niedużą ilością rosołu z flaczków. Dolewamy zasmażkę do flaków i przyprawiamy je. Gdy już zgodnie ze swoimi upodobaniami dodamy przyprawy solimy flaczki i gotujemy je. Można użyć gotowych mrożonych oczyszczonych flaczków w paczkach można dostać w sklepach. Ja kupuję w makro.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *