Składniki;
Biszkopt;
4 jajka
1 szklanka cukru
1/2 szklanki maki pszennej
1/2 szklanki maki ziemniaczanej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto;
3 żółtka
19 dag.masła
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru pudru
3 łyżki miodu
1 i 1/2 łyżeczki sody
2 łyżki kakao
Krem:
25 dag.margaryny
2 szklanki mleka
1 szklanka cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 słoik mały dżemu jagodowego
Wykonanie;
Biszkopt;
Białka ubić z cukrem na sztywna pianę dodać żółtka ubić i po kolei dodawać resztę składników, wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.Piecz w nagrzanym piekarniku 180C.około 20-25 minut.
Ciasto;
Masło rozpuścić . Pozostałe składniki wymieszać razem w misce dodać masło wyrobić ciasto, podzielić je na 2 części i upiec je w tej blaszce co biszkopt placki upiec 2 sztuki.Piec w 180C.
Krem;
Margarynę rozpuścić w 1i 1/2 szklanki mleka wraz z cukrem.W pozostałym mleku rozmieszać mąkę ziemniaczaną i pszenną i wylać do gotującego się mleka z masłem.
Chwile gotować mieszając aż krem stanie się gesty.Następnie zdjąć z ognia dodać dżem wymieszać.
Ciasto przekładać na przemian;
Ciasto+gorący krem+ biszkopt+krem_ ciasto.
wierzch placka polać polewą czekoladową.