KRÓLEWIEC JAGODOWY

Składniki;

Biszkopt;

4 jajka
1 szklanka cukru
1/2 szklanki maki pszennej
1/2 szklanki maki ziemniaczanej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto;

3 żółtka
19 dag.masła
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru pudru
3 łyżki miodu
1 i 1/2 łyżeczki sody
2 łyżki kakao

Krem:
25 dag.margaryny
2 szklanki mleka
1 szklanka cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 słoik mały dżemu jagodowego

Wykonanie;

Biszkopt;

Białka ubić z cukrem na sztywna pianę dodać żółtka ubić i po kolei dodawać resztę składników, wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.Piecz w nagrzanym piekarniku 180C.około 20-25 minut.

Ciasto;

Masło rozpuścić . Pozostałe składniki wymieszać razem w misce dodać masło wyrobić ciasto, podzielić je na 2 części i upiec je w tej blaszce co biszkopt placki upiec 2 sztuki.Piec w 180C.

Krem;

Margarynę rozpuścić w 1i 1/2 szklanki mleka wraz z cukrem.W pozostałym mleku rozmieszać mąkę ziemniaczaną i pszenną i wylać do gotującego się mleka z masłem.
Chwile gotować mieszając aż krem stanie się gesty.Następnie zdjąć z ognia dodać dżem wymieszać.
Ciasto przekładać na przemian;
Ciasto+gorący krem+ biszkopt+krem_ ciasto.
wierzch placka polać polewą czekoladową.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *