Składniki:

1/2kg. fileta z ryby
2 średnie cebule
15 dag. marchewki
15 dag. pietruszki korzeń
5 dag. selera korzeń
5 dag. sera żółtego
2-3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
2 liście laurowe
2-3 ziarna ziela angielskiego
papryka ostra w proszku
przyprawa do ryb
3-4 łyżki oliwy
olej do smażenia
sól
pieprz

 

Wykonanie:

 

Rybę pokroić na części i wymieszać z przyprawą do ryb, następnie obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Marchewkę, pietruszkę, seler umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebule obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie i dodać startą jarzynę. Całość dusić do miękkości jarzyn. Pod koniec duszenia doprawić pieprzem, solą, papryką i dodać ziele angielskie, liście laurowe i przecier pomidorowy. Do naczynia żaroodpornego przełożyć połowę przygotowanej jarzyny, następnie ułożyć usmażoną rybę i pozostałą część jarzyny. Całość zapiec w piekarniku w temperaturze 170 C. przez około 10-15 minut. Pod koniec pieczenia wierzch posypać startym serem i ponownie zapiec do czasu roztopienia sera. Podawać na gorąco jako samodzielne danie z dowolnym zestawem surówek.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *