Składniki:
80 dag filetów z karpia
50 ml. octu winnego
włoszczyzna: marchew, pietruszka, kawałek selera
cebula
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
1 cytryna
2 łyżeczki żelatyny do ryb
1puszka groszku konserwowego
2 jajka ugotowane na twardo
sól
pieprz
Wykonanie:
Gotuję bulion warzywny z 5 szklanek wody, warzyw i przypraw. Do gotującego się wywaru wkładam pokrojone w cząstki filety z karpia. Wcześniej filety skrapiam octem i odstawiam na 30 minut. Rybę gotuję 15 minut, delikatnie wyjmuję cząstki karpia przekładam na półmisek, schładzam. Między nie wsypuję osączony z zalewy groszek konserwowy, układam pokrojoną w plasterki ugotowaną marchew oraz plasterki ugotowanego na twardo jajka tężejącą galaretę sporządzoną z przecedzonego wywaru po gotowaniu ryby, zakwaszonego sokiem z cytryny i wymieszanego z rozpuszczoną żelatyną zalewam ułożonego na półmisku karpia. Odstawiam na 4 godziny do lodówki.