KRÓLEWSKI KARP W GALARECIE

Składniki:

 

80 dag filetów z karpia

50 ml. octu winnego

włoszczyzna: marchew, pietruszka, kawałek selera

cebula

3 liście laurowe

5 ziaren ziela angielskiego

5 ziaren pieprzu

1 cytryna

2 łyżeczki żelatyny do ryb

1puszka groszku konserwowego

2 jajka ugotowane na twardo

sól

pieprz

 

Wykonanie:

 

Gotuję bulion warzywny z 5 szklanek wody, warzyw i przypraw. Do gotującego się wywaru wkładam pokrojone w cząstki filety z karpia. Wcześniej filety skrapiam octem i odstawiam na 30 minut.  Rybę gotuję 15 minut, delikatnie wyjmuję cząstki karpia przekładam na półmisek, schładzam. Między nie wsypuję osączony z zalewy groszek konserwowy, układam pokrojoną w plasterki ugotowaną marchew oraz plasterki ugotowanego na twardo jajka tężejącą galaretę sporządzoną z przecedzonego wywaru po gotowaniu ryby, zakwaszonego sokiem z cytryny i wymieszanego z rozpuszczoną żelatyną zalewam ułożonego na półmisku karpia. Odstawiam  na 4 godziny do lodówki.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *