KRÓLEWSKIE KLUSECZKI

Składniki:

 

 

80 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach

3 dag drożdży,

15 dag mąki

1/4 szklanki śmietany

3 jaja

2 łyżki masła,

pieprz

sól

tłuszcz do smażenia

 

Wykonanie:

 

Rozkruszone drożdże wymieszać ze śmietaną, odstawić na kilka minut. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub praskę, połączyć z przesianą mąką, jajami i śmietaną, wyrobić ciasto, dodać sól, pieprz, wlać stopione masło i bardzo dokładnie wymieszać. Kłaść łyżką małe porcje ciasta na dużą ilość mocno rozgrzanego tłuszczu. Zarumienione z obu stron kluski wyjąć łyżką cedzakową, osączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać z surówkami albo jako dodatek dopieczonego drobiu lub cielęciny.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *