KRUCHE Z RABARBAREM

Składniki;

Ciasto kruche:
2i ¾ szklanki mąki pszennej
3/4  szklanki cukru pudru
30 dag.masła lub margaryny
4 żółtka
Masa budyniowa:
4 szklanki mleka
2budynie śmietankowe z cukrem
Dodatkowo;
60 dag.rabarbaru
1/3 szklanki cukru

Wykonanie;
Ciasto kruche:
Podane składniki posiekać, zagnieść. Blaszkę o wymiarach 24 x 36 cm. posmarować i wysypać bułką tartą. Połową ciasta wylepić dno formy i wstawić do nagrzanego piekarnika180C.i piecz 10-15 minut,  a pozostałą druga połowę włożyć do zamrażarki na godzinę.

Masa budyniowa:
Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu. Rabarbar obrać, pokroić, zasypać cukrem i odstawić aż puści sok. Na podpieczony spód wylać chłodny budyń i równomiernie rozsmarować.Na budyniu ułożyć rabarbar. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach zamrożone ciasto.
Piecz 40-50 minut w temperaturze180C. na złoty kolor. Ciasto najlepsze jest po ostudzeniu i schłodzeniu .wierzch można posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *