KRUCHE ZE ŚLIWKAMI

Składniki;

2 szklanki mąki pszennej
4 żółtka
25 dag. margaryny
3/4 szklanki cukru
1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki śmietany 18%
60 dag. śliwek

Dodatkowo;
cukier puder

 

Wykonanie;

 

Wszystkie składniki kruchego ciasta posiekać nożem na stolnicy połączyć i zagnieść ciasto. 3/4 tego ciasta rozłożyć na średniej wielkości tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki wypestkować i każdą  śliwkę pokroić na 4 części. Śliwki rozłożyć na surowym cieście, a z pozostałego kruchego ciasta zrobić posypkę. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 C. i piec około 45 minut. Po upieczeniu ciasto ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *