Składniki:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
25 dag. margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki jogurtu naturalnego
Ponadto;
25 –30 sztuk śliwek węgierek
4 łyżki cukru
Wykonanie;
Z mąki, cukru, margaryny, żółtek, proszku i jogurtu zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części a następnie włożyć obie części na kilka minut do lodówki.
Śliwki umyć oczyścić, wypestkować i pokroić na plasterki. Wymieszać z 4 łyżkami cukru i odstawić.Jedną część ciasta rozwałkować i wylepić dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwac ciasto widelcem. Wyłożyć śliwki przykrywając całe ciasto w blaszce.Drugą część ciasta rozwałkować i przykryć całość w blaszce. Ponakłuwac znowu widelcem .Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180C.na około 30-40 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.