Składniki;
3 żółtka
2 całe jajka
1 szklanka cukru
25 dag.masła lub margaryny lub pół na pół z masłem
3 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka;
25 dag.masła
1 szklanka cukru
1 żółtko
cukier waniliowy
otarta skórka z cytryny
mąki 2 szklanki ,tak aby kruszynki nie były za twarde , ani za miękkie , bo się rozleją
Wykonanie;
Kruszonka;
Wszystkie składniki połączyć razem zrobić taki żwirek z ciasta jeżeli za miękkie dodać trochę mąki pszennej i z powrotem wymieszać na żwirek
Wykonanie;
Ciasto
Jajka z cukrem ubić mikserem,dna puszystą masę. Wcześniej margarynę lub masło stopić w rondelku i letnią lać do jajek , dalej ubijając. Następnie dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.Zmiksować i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tarta blachę. Łyżką rozprowadzić ciasto ,maczając ją w ciepłym tłuszczu.
Poukładać na cieście rabarbar , lub jabłka pokrojone w cieńsze ósemki . Ubić pianę z 3-4 białek ,dodając szklankę cukru , a na końcu dodac 3/4 szklanki wiórek kokosowych, wymieszać i rozłożyć na kawałki rabarbaru. Na pianę posypać kruszonkę.Przepis jest na dużą blachę z piekarnika.Wstawić do nagrzanego do 180 C.piekarnika na około30 – 40 minut, lub do suchego patyczka.