Składniki:
2 niepełne szklanki mąki (około 30 dag.)
25 dag. masła lub margaryny
żółtka z 4 ugotowanych na twardo jajek
3 białka
38 dag. łyżek cukru pudru
27 dag marmolady morelowej
1 torebka cukru waniliowego
12 dag. mielonych migdałów
2 -3 łyżki soku z cytryny
migdały suszone
morele suszone
Wykonanie:
Kruche ciasto:
Wyrobić mąkę z tłuszczem, żółtkami, mielonymi migdałami, 5 łyżkami cukru pudru oraz cukrem waniliowym. Włożyć na 30 minut do lodówki. Podzielić ciasto na 4 części. Rozwałkować na dnie nasmarowanej tłuszczem tortownicy (o średnicy 28 cm). Nakłuć widelcem. Piecz kolejno 10-15 minut w temperaturze 200 C. Ubić białka. Dodać 4 łyżki pudru. Wymieszać z 1/2 przetartej przez sitko marmolady. Posmarować trzy płaty ciasta, przykryć czwartym. Utrzeć resztę pudru i marmolady z sokiem ytrynowym. Posmarować tort. Udekorować migdałami i posiekanymi morelami.