KRUCHY TORT KRAKOWSKI

Składniki:

 

2 niepełne szklanki mąki (około 30 dag.)

25 dag. masła lub margaryny

żółtka z 4 ugotowanych na twardo jajek

3 białka

38 dag. łyżek cukru pudru

27 dag marmolady morelowej

1 torebka cukru waniliowego

12 dag. mielonych migdałów

2 -3 łyżki soku z cytryny

migdały suszone

morele suszone

Wykonanie:

Kruche ciasto:

 

Wyrobić mąkę z tłuszczem, żółtkami, mielonymi migdałami, 5 łyżkami cukru pudru oraz cukrem waniliowym. Włożyć na 30 minut do lodówki. Podzielić ciasto na 4 części. Rozwałkować na dnie nasmarowanej tłuszczem tortownicy (o średnicy 28 cm). Nakłuć widelcem. Piecz kolejno 10-15 minut w temperaturze 200 C. Ubić białka. Dodać 4 łyżki pudru. Wymieszać z 1/2 przetartej przez sitko marmolady. Posmarować trzy płaty ciasta, przykryć czwartym. Utrzeć resztę pudru i marmolady z sokiem  ytrynowym. Posmarować tort. Udekorować migdałami i posiekanymi morelami.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *