Składniki:

1 kurczak (1,4 kg)

2 plastry masła (80 g)

1 cytryna

Nadzienie:

1 cebula

2 ząbki czosnku

1/2 czerwonej papryki

2 łyżki oleju

120 g. ryżu basmati

350 ml. bulionu z drobiu

1/2 pęczka natki pietruszki

1/2 pęczka kolendry

1 cytryna

sól

pieprz

80 g. solonych orzechów nerkowca

1 łyżeczka curry

Wykonanie:

Cebulę obrać, drobno posiekać. Czosnek obrać, drobno posiekać. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w

kostkę. W większej patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim cebulę i czosnek, potem dorzucić paprykę. Dołożyć ryż, wymieszać i całość zalać bulionem. Dusić na niewielkim ogniu, aż cały płyn wyparuje.

Pod koniec duszenia dołożyć do ryżu nieco skórki otartej z cytryny, orzeszki nerkowca oraz drobno posiekaną

natkę pietruszki i kolendrę. Wymieszać, doprawić solą, pieprzem i curry. Kurczaka umyć, osuszyć, odkroić skórkę z szyi. Ostrożnie oderwać skórę na piersi i włożyć pod nią masło. Ułożyć kurczaka w brytfannie

i napełnić nadzieniem ryżowym (resztę nadzienia ułożyć w brytfance), nogi związać sznurkiem. Tuszkę

oprószyć solą i posypać skórką otartą z cytryny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do180 C. Piec 60-70 minut. Podczas pieczenia podlewać  kurczaka bulionem lub ciepłą, przegotowaną wodą.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *