Składniki:
1 kurczak (1,4 kg)
2 plastry masła (80 g)
1 cytryna
Nadzienie:
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 czerwonej papryki
2 łyżki oleju
120 g. ryżu basmati
350 ml. bulionu z drobiu
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 pęczka kolendry
1 cytryna
sól
pieprz
80 g. solonych orzechów nerkowca
1 łyżeczka curry
Wykonanie:
Cebulę obrać, drobno posiekać. Czosnek obrać, drobno posiekać. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w
kostkę. W większej patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim cebulę i czosnek, potem dorzucić paprykę. Dołożyć ryż, wymieszać i całość zalać bulionem. Dusić na niewielkim ogniu, aż cały płyn wyparuje.
Pod koniec duszenia dołożyć do ryżu nieco skórki otartej z cytryny, orzeszki nerkowca oraz drobno posiekaną
natkę pietruszki i kolendrę. Wymieszać, doprawić solą, pieprzem i curry. Kurczaka umyć, osuszyć, odkroić skórkę z szyi. Ostrożnie oderwać skórę na piersi i włożyć pod nią masło. Ułożyć kurczaka w brytfannie
i napełnić nadzieniem ryżowym (resztę nadzienia ułożyć w brytfance), nogi związać sznurkiem. Tuszkę
oprószyć solą i posypać skórką otartą z cytryny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do180 C. Piec 60-70 minut. Podczas pieczenia podlewać kurczaka bulionem lub ciepłą, przegotowaną wodą.