Składniki:
1 kurczak
5 dag. wędzonego boczku
2 grahamki
20 dag. metki łososiowej
1jajko
sok z 1/2 cytryny
skórka otarta z cytryny
cebula
2 łyżki posiekanej natki
2 łyżki masła
sól
pieprz
po szczypcie tymianku, estragonu i gałki muszkatołowej
Wykonanie:
Sprawionego kurczaka natrzeć solą i pieprzem. Boczek pokroić w kostkę, dodać metkę i pokruszone grahamki (bez skórki). Wymieszać z posiekaną cebulą natką, jajkiem, sokiem i skórką otartą z cytryny. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, estragonem i gałką muszkatołową. Kurczaka nadziać farszem i zaszyć. Z wierzchu Posmarować masłem. Piec około godziny w temp. 200 C. polewając co pewien czas sosem z pieczenia. Podawać z pieczonymi ziemniakami.