KURCZAK NADZIEWANY ZIOŁAMI

Składniki:

 

1 kurczak

5 dag. wędzonego boczku

 2 grahamki

20 dag. metki łososiowej

1jajko

sok z 1/2 cytryny

skórka otarta z cytryny

cebula

2 łyżki posiekanej natki

2 łyżki masła

sól

pieprz

po szczypcie tymianku, estragonu i gałki muszkatołowej

Wykonanie:

Sprawionego kurczaka natrzeć solą i pieprzem. Boczek pokroić w kostkę, dodać metkę i pokruszone grahamki (bez skórki). Wymieszać z posiekaną cebulą natką, jajkiem, sokiem i skórką otartą z cytryny. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, estragonem i gałką muszkatołową. Kurczaka nadziać farszem i zaszyć. Z wierzchu Posmarować masłem. Piec około godziny w temp. 200 C. polewając co pewien czas sosem z pieczenia. Podawać z pieczonymi ziemniakami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *