Składniki:
1,20 kg. udek lub kurczaka
1 por
1 duża marchewka
1/2 papryki czerwonej
1 papryczka chili
1 szklanka bulionu lub białego wina
szczypta imbiru
2-3 łyżki oleju
2 łyżki ostrego keczupu
1 łyżeczka curry
1i 1/2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
Wykonanie:
Na rozgrzany olej wsypać imbir i curry, zamieszać i włożyć porcje kurczaka. Mięso zrumienić z obu stron. Dodać pokrojoną w zapałki marchewkę . Podlać bulionem lub winem. Smażyć pod przykryciem około 30 minut na wolnym ogniu. Dodać sos sojowy,keczup, pokrojoną w zapałkę paprykę, chili , por i cukier. Dusić jeszcze przez 15 minut, dolewając w miarę potrzeby bulionu lub wina.