KURCZAK W MARYNACIE ŚMIETANOWEJ

Składniki:

 

9 plastrów karczku wieprzowego

Marynata:

180 ml. kwaśnej śmietan 18%

2 łyżki pikantnego keczupu

1 łyżka musztardy sarepskiej

1cebula

1 łyżka przyprawy do grilla i szaszłyków

2 łyżki oleju

sól

pieprz

słodka i ostra papryka,

bazylia

oregano

 

Wykonanie:

 

Marynata:

Cebulę obierz, posiekaj. Dodaj śmietanę, keczup, musztardę i olej, wsyp przyprawę do grilla i szaszłyków, oprósz solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, bazylią i oregano, dokładnie wymieszaj. Karczek wieprzowy umyj, osusz. Każdy plaster rozbij przez folię spożywczą, dokładnie posmaruj marynatą z obydwu stron. Włóż do pojemnika, szczelnie zamknij, wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin .Ruszt rozgrzej, natłuść. Ułóż plastry karczku (lekko osączonego z marynaty), grilluj 10-12 minut z każdej strony.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *