KURCZAK W SOSIE CURRY

Składniki:

4 filety z kurczaka

1/2  cebuli

15 dag. ryżu

1 litr bulionu z kury

10 dag. kiełbasy

sól

pieprz

tłuszcz do smażenia

Sos:

1 cebula

1 czerwona papryka

1 zielona papryka

2łyżki mąki pszennej

1 łyżka curry

1 szklanka bulionu z kury

1/2  szklanki śmietany lub mleka

tłuszcz do smażenia

 

Wykonanie:

Sos:

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić. Dodać mąkę i curry, zalać bulionem, dusić i mieszać aż do zgęstnienia. Dodać paprykę i śmietanę, dusić jeszcze 2 minuty. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić. Następnie dodać do niej ryż i poddusić. Wszystko zalać 3 szklankami gorącego bulionu i zagotować pod przykryciem. Kiełbasę pokroić w kosteczkę i dodać do ryżu. Mięso posolić i posypać pieprzem. Obsmażyć na średnim ogniu po 5 minut z każdej strony. Zalać sosem i zostawić na chwilę, tak aby mięso przeszło smakiem sosu.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *