Składniki:
4 filety z kurczaka
1/2 cebuli
15 dag. ryżu
1 litr bulionu z kury
10 dag. kiełbasy
sól
pieprz
tłuszcz do smażenia
Sos:
1 cebula
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
2łyżki mąki pszennej
1 łyżka curry
1 szklanka bulionu z kury
1/2 szklanki śmietany lub mleka
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Sos:
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić. Dodać mąkę i curry, zalać bulionem, dusić i mieszać aż do zgęstnienia. Dodać paprykę i śmietanę, dusić jeszcze 2 minuty. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić. Następnie dodać do niej ryż i poddusić. Wszystko zalać 3 szklankami gorącego bulionu i zagotować pod przykryciem. Kiełbasę pokroić w kosteczkę i dodać do ryżu. Mięso posolić i posypać pieprzem. Obsmażyć na średnim ogniu po 5 minut z każdej strony. Zalać sosem i zostawić na chwilę, tak aby mięso przeszło smakiem sosu.