Składniki:
4 piersi z kurczaków
1/2 szklanki mąki
2 jajka
1/2 szklanki oleju
2 łyżki siekanego szczypiorku
pieprz,
sól
Sos:
1 łyżka masła
1łyżka mąki
1/2 szklanki bulionu
1 żółtko
1 szklanka śmietany
sok z cytryny
pieprz
sól
Wykonanie:
Z mąki i masła przygotować jasną zasmażkę, rozprowadzić zimnym bulionem, dodać skórkę otartą z cytryny i gotować, aż sos zgęstnieje. Dodać śmietanę roztrzepaną z żółtkiem, wymieszać, zagotować, przyprawić sokiem wyciśniętym z cytryny.
Sos powinien być kwaśny. Doprawić solą i pieprzem. Piersi kurczaka przeciąć na połówki i lekko rozbić tłuczkiem. Do mąki wymieszanej z solą i pieprzem dodać jajko, ćwierć szklanki wody i przyrządzić ciasto. Rozgrzać olej na patelni. Zanurzać kawałki kurczaka w cieście i smażyć na złoty kolor (około 5 minut). Ułożyć na półmisku, posypać szczypiorkiem. Podawać polane sosem cytrynowym z ziemniakami piure oraz zieloną sałatą.